Skip to content

Ons onderwijs

Ons onderwijs

Zoeken

Voor de vakmensen van morgen!

Het Vakcollege Helmond is er voor wie graag met mensen werkt. Voor wie wil bouwen aan de wereld om ons heen. Voor wie projecten of evenementen wil organiseren, producten wil ontwikkelen of wil weten hoe je bijvoorbeeld je eigen winkel kunt beginnen. Iedereen is welkom.

Je kunt hier meer doen dan je denkt! Via de entree kom je op een prachtige plaza waarvandaan je zo naar je eigen, moderne afdeling wandelt. Alle ruimtes zijn helemaal ingericht op het onderwijs van nu.

In je rooster staan basisvakken als Nederlands, Engels, biologie, sport en wiskunde. Er zijn ook twee ondersteuningslessen voor extra begeleiding; persoonlijke aandacht vinden we belangrijk.

Zeven uur in de week ben je bezig met beroepsgerichte lessen. Dit aantal neemt ieder jaar toe. Het zijn lessen op je afdeling. De keuze voor de sector maak je al bij je aanmelding, halverwege groep 8. Pas na je eerste schooljaar is de keuze echt definitief.

Het gaat om de volgende drie beroepssectoren:

Leerwegen 

Onze school biedt beroepsgerichte leerwegen op verschillende niveaus. Bij het aannemen van leerlingen volgen wij het advies van de basisschool: zij kennen jou namelijk het beste. Afhankelijk van de resultaten kun je bij ons natuurlijk doorstromen naar een ander niveau.

Vmbo basis
Als je het liefst met je handen werkt, is de basisberoepsgerichte leerweg echt jouw ding. Je krijgt veel praktijk en daarnaast de basis aan theorie die je nodig hebt om te kunnen slagen. Omdat we weten hoe moeilijk leren kan zijn, helpen we je daarbij. Als je geslaagd bent, ga je verder met een opleiding op niveau 2 op het mbo.

Vmbo kader
Als je graag met je handen werkt maar toch ook wilt weten hoe iets werkt, is de kaderberoepsgerichte leerweg echt iets voor jou. Na deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo. Dat is hetzelfde niveau waar leerlingen naartoe gaan die voor de mavo of vmbo-t geslaagd zijn. Zij hebben wat meer theorie gehad en jij wat meer praktijk. Op het mbo krijg je het allebei. Welke route je kiest, ligt aan jou. Hou je van leren uit boeken (mavo of vmbo-t) of leer je liever door te doen (kader).

Oriëntatieklas mavo/vmbo kader
In deze klas zit je als je na groep 8 zeker een vmbo kader-niveau hebt, maar mogelijk ook mavo aankan. Welke manier van leren past het beste bij je? Is dit meer theoretisch (mavo) of een praktische leerroute (kader)? Tijdens leerjaar 1 kijken we wat het beste bij je past. Belangrijk is dat jij het juiste pad bewandelt.

Syntheseklas en VMBO-Special
Wanneer je intensieve ondersteuning nodig hebt om op een fijne manier naar school te kunnen gaan, kan het zijn dat de syntheseklas of VMBO-special bij jou past. Of je hiervoor in aanmerking komt, wordt samen met school en het SWV Helmond-Peelland VO bekeken. 

Iedereen is anders, gedraagt zich anders en leert anders. Daarom houden wij zoveel mogelijk rekening met ieders mogelijkheden en beperkingen. We vinden het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Waar liggen jouw talenten? Welke vervolgopleiding heeft jouw voorkeur? Het doel is uiteindelijk dat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.