Skip to content

Onderwijs

Onderwijs

Zoeken

Voor de vakmensen van morgen!

Het Vakcollege Helmond is er voor wie graag met mensen werkt. Voor wie wil bouwen aan de wereld om ons heen. Voor wie projecten of evenementen wil organiseren, producten wil ontwikkelen of wil weten hoe je bijvoorbeeld je eigen winkel kunt beginnen. Iedereen is welkom.

Je kunt hier meer doen dan je denkt! Wie via de nieuwe entree naar binnen loopt, komt op een prachtige plaza waarvandaan je zo naar je eigen, moderne afdeling wandelt. Alle ruimtes zijn helemaal ingericht op het onderwijs van nu.

In je rooster staan basisvakken als Nederlands, Engels, biologie, sport en wiskunde. Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk en om die reden heb je 2 keer per week mentorles.

Zeven uur in de week ben je bezig met beroepsgerichte lessen. Dit aantal neemt ieder jaar toe. Het zijn lessen op je afdeling. De keuze voor de sector maak je al bij je aanmelding. Pas na je eerste schooljaar is de keuze echt definitief, al kun je na overleg zelfs nog van keuze veranderen na leerjaar 2.

Het gaat om de volgende drie beroepssectoren:

Leerwegen

Onze school biedt beroepsgerichte leerwegen op verschillende niveaus. Bij het aannemen van leerlingen volgen wij het advies van de basisschool: zij kennen jou namelijk het beste. Afhankelijk van de resultaten kun je bij ons natuurlijk doorstromen naar een ander niveau.

Vmbo basis
Als je het liefst met je handen werkt, is de basisberoepsgerichte leerweg echt jouw ding. Je krijgt veel praktijk en daarnaast de basis aan theorie die je nodig hebt om te kunnen slagen. Omdat we weten hoe moeilijk leren kan zijn, helpen we je daarbij. Als je geslaagd bent, ga je verder met een opleiding op niveau 2 op het mbo.

Vmbo kader
Als je graag met je handen werkt maar toch ook wilt weten hoe iets werkt, is de kaderberoepsgerichte leerweg echt iets voor jou. Na deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo. Dat is hetzelfde niveau waar leerlingen naartoe gaan die voor de mavo of vmbo-t geslaagd zijn. Zij hebben wat meer theorie gehad en jij wat meer praktijk. Op het mbo krijg je het allebei. Welke route je kiest, ligt aan jou. Hou je van leren uit boeken (mavo of vmbo-t) of leer je liever door te doen (kader).

Oriëntatieklas
Welke manier van leren past het beste bij je? Is dit meer theoretisch (mavo) of een praktische leerroute (kader)? Het is een groot voordeel dat de scholen in Helmond veel samenwerken; na leerjaar 1 kijken we wat het beste bij je past en hoe dan ook is de overgang naar het tweede jaar soepel. Belangrijk is dat jij het juiste pad bewandelt. Meer info hier.

Syntheseklas en vmbo-Special
Wanneer je intensieve ondersteuning nodig hebt om op een fijne manier naar school te kunnen gaan, kan het zijn dat de syntheseklas of Vmbo-special bij jou past. Of je hiervoor in aanmerking komt, wordt samen met school en het SWV Helmond-Peelland VO bekeken. 

Iedereen is anders, gedraagt zich anders en leert anders. Daarom houden wij zoveel mogelijk rekening met ieders mogelijkheden en beperkingen. We vinden het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Waar liggen jouw talenten? Welke vervolgopleiding heeft jouw voorkeur? Het doel is uiteindelijk dat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.