Docenten in groep 8 geven in deze periode hun schooladvies aan leerlingen en daaronder vallen ook dubbele adviezen, zoals vmbo-k/vmbo-t (in de volksmond ook wel kader/mavo). Leerlingen die in deze categorie vallen, kunnen nog ontdekken of een theoretische of juist praktische leerroute beter past. De splinternieuwe Oriëntatieklas van Vakcollege Helmond geeft alle ruimte aan dat keuzeproces. In gesprek met directeur Rob Aarts.
Hier meer informatie over de Oriëntatieklas
Waarom een Oriëntatieklas?
“Er wordt nog wel eens gedacht dat een theoretische opleiding beter is. Het oude denken, in niveaus. Onzin natuurlijk. Belangrijk is waar een leerling het meest gelukkig van wordt. Een stevige theoretische basis, of een opleiding waarbij je ook meer mag dóen, met je handen aan de slag gaat. Deze nieuwe klas biedt leerlingen vijf theoretische vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde op mavo-niveau, maar we gaan ook lekker aan de slag op onze praktijkafdelingen Techniek, Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn. De Oriëntatieklas heeft een klein aantal docenten, zodat we echt kunnen investeren in de relatie en begeleiding. De klas wordt ook bewust niet groter dan twintig leerlingen. Samen met hen en hun ouders komen we vanzelf tot de beste keuze.”
En na die oriëntatiefase?
“Na één of twee jaar kiest de leerling voor onze kader-opleiding of voor een mavo-opleiding elders. We hebben veel contact met de scholen om ons heen, zodat leerlingen zo soepel mogelijk hun middelbare schooltijd doorlopen. Het kwam natuurlijk altijd al voor dat sommigen na jaar 1 doorgingen op een mavo-opleiding. We kijken goed naar wat past bij een leerling en houden niet star vast aan het advies in groep 8.”
Een uitgestelde keuze na een weloverwogen oriëntatie.
“Inderdaad. En beide keuzes zijn goed. Uiteindelijk komen leerlingen overigens ook weer samen op het mbo niveau 3 en 4. Het gaat erom wat het best past. Op het Vakcollege krijg je in jaar 3 en 4 twee keer vijftien weken een stage aangeboden naast alle praktische vakken. Een boost voor de ontwikkeling van een jonge vakman of -vrouw. Op een mavo elders heb je een rooster met meer uiteenlopende theoretische vakken. Ook heel interessant. Kortom, allebei is goed. We bekijken het rustig samen in de Oriëntatieklas: waarbij gedijt iemand het best? Niet eerder hebben we leerlingen met een dubbel schooladvies zo’n goede balans aan kunnen bieden tussen theorie en praktijk.”