Terwijl de examenkandidaten oefenen met het maken van examens, hebben Vakcollege-leerlingen leerjaar 1-2-3 er weer een spannende toetsweek op zitten. Deze week is het tijd om te ontladen. In de coronatijd is de maatwerkweek ontwikkeld, een nieuw concept dat we al diverse keren moesten annuleren door het virus. We hebben deze week onder meer voorstellingen, een cursus reanimeren, uiteenlopende workshops, sport en spel, creativiteit aanboren, cultuur en de voetbalwedstrijd leerlingen-docenten. Het belooft een mooie week te worden! Vanmorgen hebben we al op een mooie manier afgetrapt met onder meer een les gebarentaal en workshops vreemde talen. Op vrijdag 8 april sluiten we af met een belangrijke voorstelling in het Annatheater.
Theatervoorstelling Laat Het Licht Aan pakt het onderwerp depressie aan met de leerlingen. Zij leren symptomen van depressie te herkennen bij zichzelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. Eén op de vijf jongeren is wel eens somber of heeft depressieve klachten. Vaak zijn er wel signalen, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen. De voorstelling is speciaal geschreven voor jongeren en bestaat uit een lespakket, theatershow en een aftercare programma. De voorstelling vertelt het verhaal van Jarno Korf (24) die vroeger zelf leed aan een depressie. Hij werd op jonge leeftijd seksueel misbruikt door zijn stiefbroer en kwam daardoor in zijn puberjaren in een diepe depressie terecht. Met zang en spel laat hij zien waar hij tegenaan loopt binnen het gezin en zijn omgeving. Hij verloor het vertrouwen in de hulpverlening, werd steeds opstandiger in zijn gedrag en werd door zijn omgeving gezien als een probleemkind.
Bewustwording
De voorstelling is bedoeld om een andere kijk te geven op depressie, want het raakt niet alleen de persoon zelf, maar is ook heel moeilijk voor de omgeving. De bewustmakende, educatieve theatershow is is ontwikkeld in samenwerking met onder andere 113 Zelfmoordpreventie en wordt gesteund door onder meer stichting SPARKLE en de Faculty of Psychology and Neuroscience van Universiteit Maastricht. Verrassend, doordringend en soms emotioneel: het bespreekbaar maken van depressie draagt bij aan de oplossing.