Skip to content

Historische dag: Technototem (1964) van zijn plek

Historische dag: Technototem (1964) van zijn plek

Historische dag: Technototem (1964) van zijn plek

Zoeken

De verbouwing van het Vakcollege gaat voorspoedig! De eerste fase is afgerond; leerlingen van Economie & Ondernemen zitten op hun nieuwe plek, die nog voor Pasen helemaal klaar zal zijn. Vandaag een bijzonder moment: Technototem is van de gevel gehaald. Het bronzen muurreliëf uit 1964, dat voorheen tegen de zijgevel van de LTS hing, is ter schenking aangeboden aan de gemeente Helmond.

Aan de gevel van de toenmalige nieuwbouw van de LTS, aan de Keizerin Marialaan in Helmond, werd in 1964 een prachtig kunstwerk van Frans Jacobs gehangen (zie foto hieronder). Het heeft altijd aan de zijgevel gehangen, aan Oostende, tot er 35 jaar later nieuwbouw kwam: het huidige ROC Ter Aa en het Vakcollege Helmond. Technototem, zoals het kunstwerk heet, kwam toen aan onze gevel te hangen. Nu we grondig verbouwen moet het opnieuw plaatsmaken. Daar waar het hing, komt deze zomer immers de prachtige nieuwe entree (zie onderste visual).

Schenking aan de gemeente
Het Vakcollege Helmond vindt dat Technototem al ruim vijftig jaar symbool staat voor techniekonderwijs in de stad Helmond. Het is al die jaren goed zichtbaar geweest voor passerende Helmonders, op een prominente plek aan een doorgaande weg. Dit kunstwerk moet veilig worden gesteld vanwege zijn waarde in onze recente geschiedenis; daarom is het ter schenking aangeboden aan de gemeente Helmond.

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.